top of page

Gjesteinnlegg: Norske Akevitters Venner

Innlegg av President i Norske Akevitters Venner, Elisabeth Gjestland


Det er få ting vi i Norske Akevitters Venner gleder oss så mye til, som når det er akevittfestival på Gjøvik. Tenk – en hel festival viet til det vi liker aller best!

Foto: Mariell Midtbø Bøyum

Norske akevitters venner er en kulturorganisasjon som jobber for å fremme norsk mat- og drikkekultur, og som navnet tilsier har vi spesielt mye oppmerksomhet på det norske nasjonalbrennevinet. Vi ble stiftet i 1999, og i dag er vi i underkant av 8000 akevittvenner, spredd over hele landet.


Det er lett å tro at vi er en drikkeklubb, men Norske akevitters venner er så mye mer enn det. Selvfølgelig er vi glade i å skape gode møter rundt bordet, men like mye er vi opptatt av å spre kunnskap og skape interesse for norsk akevitt og norske drikkevarer generelt. Kortreist og lokalprodusert blir stadig mer populært og aktuelt, og vi tror at norsk akevitt virkelig står på springbrettet til enda større popularitet enn den har i dag. Bare se på salgstallene for norsk akevitt på Vinmonopolet, de er historisk høye nå – men kan selvfølgelig ikke måle seg med glansdagene på 40- og 50-tallet.


En av de viktigste grunnene til at akevitt stadig blir mer populært, tror vi er allsidigheten. Det finnes akevitter som egner seg godt i drinker, mange som egner seg godt til mat, og også varianter som passer godt alene eller sammen med desserten. Samtidig er det mange kokker og bartendere som viser interesse for akevitten, og som tar den med i nye settinger slik at enda flere får oppleve den. Akevittene kommer i alle mulige varianter (og farger!), og det skal godt gjøres å finne den personen som ikke kan finne en eneste akevitt han liker.

Et av våre viktigste satsingsområder innenfor kunnskapsspredning, er akevittautorisering av serveringssteder landet rundt. Hele 40 serveringssteder har fått hedersbetegnelsen akevittautorisert serveringssted, selve akevittens Michelin-stjerne, som betyr at dette er et sted som virkelig satser på norsk mat og drikke. På Gjøvik har Quality Hotel Strand fått denne utmerkelsen, og vi er stadig på jakt etter flere aktuelle kandidater.


Har du lyst til å lære med om akevittens vidunderlige verden? Da burde du lytte til podkasten vår, Akevittpodden. Her kan du lære mer om ulike krydder som brukes i akevitt, og møte spennende mennesker som på en eller annen måte har et hjerte for akevitt. Vi har blant annet møtt bøkker Arne Jøran Øyen, akevittambassadør Atle Minothi, og selvfølgelig gjengen på Atlungstad. Og flere episoder er på vei! Podkasten finner du i appen du vanligvis lytter til podkast, i Spotify eller på anchor.fm/norske-akevitters-venner


Føler du deg som en akevittvenn, men så er du ikke medlem hos oss ennå? Da er du hjertelig velkommen til å slå av en prat med oss på akevittfestivalen, eller melde deg inn allerede nå på norsk-akevitt.org


Skål, vi sees på Gjøvik!


Comments


bottom of page