top of page

Smaksteltet – sniktitt på årets kuriositeter

Det er ikke lenge til det er akevittfestival på Gjøvik. I løpet av de tre dagene festivalen foregår vil gatene bugne av lokale smaker og råvarer – og på torget i senter finner du smaksteltet som lar deg smake deg gjennom den norske akevittlandskapet. Hvilke utstillere bør du få med deg i smaksteltet i år? Sjekk ut anbefalingene til sjefen for smaksteltet, Monica Lybeck;


Monica Lybeck er sjef for smaksteltet

– Det skal ikke stå på smaksopplevelsen for de som besøker teltet. Vi har mange spennende utstillere i år, forsikrer Monica (bildet). Til daglig jobber hun som seniorkonsulent i Eika, men i september og oktober har hun også (stål)kontroll på Smaksteltet til Akevittfestivalen.

Les mer om smaksteltet her.


Om hun ikke er akevittnerd, har Monica i hvertfall kontroll på de fleste akevittleverandørene i Norge. Listen over gode leverandører er lang, men hun har en knippe nye og spesielle utstillere hun ønsker å trekke frem.


Hovmesterens lange, tro tjeneste feires i nylanseringen "Grevinnen og Hovmesteren"

Nyheten

«En av akevittene som jeg synes fortjener litt ekstra oppmerksomhet er nyheten "Grevinnen og hovmesteren"», forteller Monica. «Kannestein AS er påmeldt Akevittfestivalen i forbindelse med at Grevinnen og hovmesteren akevitt lanseres i september. At produsenten bruker grevinnen og hovmesteren som navnebærere er jo verdt å bite seg merke i, i seg selv», mener hun.

Akevitten er laget i samarbeid mellom Kannestein AS og Interbrands Spirits Norway AS og de beskriver den sånn: Sketsjen med Grevinnen & Hovmesteren ble første gang vist på fjernsyn i 1963. Hovmesteren feirer nå lang og tro tjeneste med å hente opp sin beste akevitt fra kjelleren. Den er laget på utvalgte råvarer som karve, anis og fennikel, som gir den virkelig gode akevittsmaken. Dernest er den lagret 12 måneder på sherryfat. Dette er en smaksrik akevitt som passer perfekt til tradisjonell norsk julemat og sild. Den er rund og mild, har god fylde og en sødmefull karakter.


Gutta bak Grimaas

Den lokale

Av de litt mer lokale vil Monica nevne Grimaas Bryggeri, som startet som et lite bryggelaug på Raufoss i 2014 av de tre barndomsvennene Trond, Pål og Christian.

De rigget seg til i låven på gården til bestefaren til Christian og etter noen år med brygging på hobbynivå bestemte de seg for å søke om salgsbevilling. I 2017 ble Grimaas Bryggeri AS etablert og statlig tilvirkningsbevilling kom på plass. Etter uendelig med dugnadstimer, og litervis av kaffe servert av bestemor Ragnhild, er den gamle stallen på Grimås Gård pusset opp i sin helhet. Her produseres og leveres skikkelig godt øl, som du også finner i smaksteltet i år.


The underdog - A. Ystads akevitt

«Vi har med oss en skikkelig klassisk underdog i år også, forteller Monica om relanseringen av Norges første lakseakevitt; «A. Ystads akevitt».»

En gang i siste halvdel av 1990-tallet fikk Arvid Ystad ideen om å produsere en akevitt som skulle passe til norsk laks. Den skulle derfor være mildere og rundere enn vanlig var for akevitter i Norge. Akevitten fikk navnet «Ystad's Aquavit for Norwegian Salmon».

Ystad slet med å finne et sted å produsere akevitten i Norge da Arcus på den tiden hadde produksjonsmonopol i Norge. Etter flere år med bytting av produsenter inkludert blant annet en tur innom Finland for å få produsert akevitten, ble produksjonen stanset i noen år.

I år relanseres akevitten under navnet «A. Ystads akevitt». Den produseres på Inderøy brenneri, en kort biltur fra Ystad-gården på Røra i Trøndelag der familie- og akevittnavnet kommer fra. Norges første lakseakevitt er hjemme igjen – og er attpåtil mer kortreist enn noensinne.

«Begge søsknene som etablerte AS Ystad børst og brennevin i januar i år, er til stede på Akevittfestivalen» forteller Monica.


Bryggeri i en møkkakjeller

«Du finner produktene til Sundbytunet på Meny, Joker og Spar» forteller Monica. «Det morsomme med disse produktene er at de er tappet i en gammel møkkakjeller!»

Sundbytunet er restaurant, pub, bryggeri, destilleri og opplevelsessenter, bygget rundt en gammel gård på Jessheim. Her har de fokus på kortreiste råvarer av beste kvalitet, håndverksproduksjon og økologisk drift.

Selve bryggerikjelleren er plassert i den gamle møkkakjelleren i låven og er et av Sundbytunets serveringssteder. Miljøet i bryggerikjelleren er plassert rundt bryggeritankene med sitteplasser til 65 gjester samt en raus uteservering.


Du kan for eksempel bestille akevittopplevelser på hotellet Finnøy Havstuer

Opplevelsesreiser med akevitt

«Vi er litt ekstra glad for å ha med Classic Norway Hotels i smaksteltet i år! Dette er en hotellkjede som består av noen av Norges mest sjarmerende hotell og rorbuer. Kjeden er på festivalen for å vise frem sine opplevelsespakker rundt akevitt og er et fint tillegg til produsenter og akevittmerkene som er her ellers. Flere av hotellene kan dessuten vise til store akevittsamlinger og egenproduserte produkter.»

Hotellkjeden består av unike overnattingssteder og skilter med personlig vertskap, kvalitet og skreddersøm.


Få med deg dine favoritter!

Både akevitter og ølslag kan smakes på i smaksteltet under Akevittfestivalen. Monica forteller hvordan det fungerer.

«Du kjøper deg bonger som gir deg små smaksprøver i teltet. Her vil du ellers også få både musikk, mat- og smaksopplevelser, forteller Monica, som er sikker på at alle vil få både nye, gode bekjentskaper og møter med gamle, gode travere på festivalen», avlsutter Monica «Nå gleder vi oss bare til festival!»


Bonger til smaksteltet kan du kjøpe her.


Oversikt over årets utstillere i smaksteltet

Comments


bottom of page