Halvor Heuch regnes som en av Norges fremste akevitteksperter. Vi har gravd litt i utsagnet hans: «Livet er for kort til å drikke frossen, ulagret akevitt – nyt den heller temperert i riktige glass».
Under avslører Halvor hvordan akevitten bør nytes – og hvorfor.
"Livet er for kort til å drikke frossen, ulagret akevitt - nyt den heller temperert i riktige glass" HALVOR HEUCH
Foto: Totens blad
//Heuch har utdannelse i næringsmiddelkjemi fra University of Leeds. Han har utgitt flere bøker om akevitt og norsk mattradisjon. Det kongelige hoff kunngjorde 14. april 2010 at kongen har utnevnt Heuch til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats «for norsk matkultur og akevitt-tradisjon.// (kilde: Wikipedia )
Hvorfor bør akevitten nytes temperert?
Norsk akevitt skiller seg fra Dansk og Svensk akevitt i det at den stort sett blir videreforedlet på eik. Det samme gjøres for cognac og whisky. Halvor forteller at eikeforedlingen har stor betydning for alle disse produktenes smak og duft. Mye av særegenheten til både den norske akevitten og de to sistnevnte drikkene blir borte dersom de serveres for kalde.
– Grunnen til at vi i Norge har hatt den uskikken at akevitt skal serveres kald – for noen også fra fryseboksen, har nok mye med at vi i mange hundre år var i union med Danmark, mener Halvor. Der har de for vane å kjøle ned akevitten og servere den i «shot-glass». Senere ble vi «gitt» til Sverige og de har den samme tradisjonen. Svensk akevitt er heller ikke fatlagret og også der serveres den kald. Det var derfor ikke rart at dette også ble vanlig i Norge. Nordmenn har lenge hatt lite kunnskap om Norsk Fatmodnet Akevitt og hvor viktig fatlagringen er for smaken, informerer Halvor, og legger til:
– Hvem legger XO-cognac eller en malt whisky i fryseren og «shotter» den?
Betydningen av et riktig glass
Akevitten skal som regel serveres romtemperert og da er det også viktig å ha et tulipanformet glass.
– Jeg synes kort sagt at det er litt trist at de fleste norske hjem rett og slett har ganske ubrukelige akevittglass! Shotglass eller et dansk «spissglass», gir deg ikke mulighet til å sveive litt på glasset for å kunne kjenne eikearomaene og dermed oppfatte de flotte, komplekse duftene som eikemodningen har gitt produktet.
En god akevitt er rett og slett et godt håndverk og bør nytes og settes pris på med riktig verktøy ifølge Halvor. Han forteller videre om det særegne tulipanglasset:
– Folk flest har ikke hatt mulighet til å kjenne hvor edel en god fatlagret akevitt er. Derfor ble også Riedel-glasset utviklet. Dette tulipanformede glasset har bidratt til at enda flere kan oppleve selv, at norsk akevitt er like edelt som de andre fatlagrede kvalitetsproduktene.
Halvor gjester Akevittfestivalen i år også og blir blant annet å treffe på festmiddagen på Holmen Brænderi. Gled dere! https://www.akevittfestivalen.no/program/
Comments