top of page

Borch blir ny akevittminister

Mat- og landbruksminister Sandra Borch tok turen til Gjøvik under åpningsmiddagen på fjorårets festival. Nå er hun utnevnt som årets akevittminister!


// Innhold lånt/hentet fra Norske Akevitters Venner ved Lars Ole Ørjasæter

Atle Minothi, Sandra Borch og Torvild Sveen

"Norske Akevitters Venner utnevner årets akevittminister i forbindelse med Internationale Grüne Woche i Berlin – som i 2023 avholdes fra 20. til 29. januar. I år var det landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) som fikk hedersbevisningen, og president i Norske Akevitters Venner, Elisabeth Gjestland, sto for utdelingen.


Sandra Borch omtaler seg selv som landbruks-, mat- og drikkeminister, og ett av prosjektene hennes dreier seg om poteter. Dette hadde Elisabeth Gjestland bitt seg merke i, og vi gjengir her hva presidenten sa til statsråden:


«Kjære Sandra! Vi møttes jo på Norsk akevittfestival på Gjøvik, og allerede da lanserte du planen om å gjøre poteten kul igjen. Det setter vi i Norske Akevitters Venner stor pris på.


Norske Akevitters Venner arbeider i aller høyeste grad med å gjøre poteten kul igjen. Som du sikkert vet, lages norsk akevitt av poteter, og her snakker vi bærekraft i praksis. Potetspriten lages av poteter som av ulike grunner ikke kan selges i butikken. Det som er igjen etter spritproduksjonen, brukes til dyrefôr. Og potetene som brukes i akevittproduksjon må være norske. Med andre ord: Kortreist og lokal råvare.


Norsk akevitt er en viktig del av norsk mat- og drikkekultur som vi i Norske Akevitters Venner arbeider med å ivareta og videreutvikle. Derfor er det flott å se at landets landbruks- og matminister også er opptatt av dette. Akevitten er beskyttet av samme lovverk som champagne og parmaskinke – og det er vi veldig stolte av!


Du sa jo selv under åpningen av den norske paviljongen på Grüne Woche at du er hele Norges drikkeminister, men jeg har lyst til å spisse det enda mer. Derfor vil jeg gjerne utnevne deg til Norges fjerde akevittminister og med tittelen følger en spesialtappet akevitt med egen etikett».


Tildligere akevittministre er Jon Georg Dale, Bård Hoksrud og Olaug Bollestad, og dette er en ærestittel som varer livet ut. Spesialakevitten er tappet av Det Norske Brenneri i Grimstad."


Kilde: Norske Akevitters Venner https://norsk-akevitt.org/den-nye-akevittministeren/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=den-nye-akevittministeren


Opmerkingen


bottom of page