top of page

Glass med noe i - glass og brennevinshistorie på Gjøvik

Med Gjøvigs Glasværk og Holmen Brænderi i vår lokale historie er det naturlig å legge Norsk Akevittfestival på Gjøvik.
Vi er heldig å ha et målrettet og godt samarbeid med Mjøsmuseet som representerer både lokal forankring og historisk perspektiv i arbeidet vårt med festivalen. Mjøsmuseets direktør Arne Julsrud Berg er i vårt festivalstyre og sørger for at vi til enhver tid blir inspirert av historien bak akevitten og den lokale posisjonen i norsk mat- og drikkekultur.I sin innsamling av glass fra regionen har Mjøsmuseet fått tak i et flaske som virkelig understreker hvorfor det er naturlig å ha en nasjonal akevittfestival herover.


Flasketypen heter Stolbergs karaffel. Den ble blåst både på Gjøvik og Hurdal så vi kan ikke si med sikkerhet hvem av verkene den stammer fra, men slike ble blåst på Gjøvik.

Den er ca 200 år gammel og er trolig det eldste bevarte glasset i Norge som 100 % sikkert har inneholdt akevitt! (Se flasken nederst)


Teksten på flasken er som følger:


"Buteljen fuld av Aquevit er en velkommen Ledskedrik,

kom lad os sammen prøve den, og al bekymring vandre hen,

og drikke Ven med Ven"Arne Julsrud Berg kan du høre på arrangementet Lokal brennevins- og glassverkshistorie i Holmen Brænderi. Smak på god akevitt mens du opplever det vakre 1800-tallsglasset fra Gjøvigs Glasværk og hører historiene om hva de skålte med da glassene var nye. Mjøsmuseets direktør Arne forteller om lokal glass- og sprithistorie. Det hele foregår i ærverdige Holmen Brænderi, der Gammel Opland så sitt lys i 1872. Hør fortellingne om brenneriet og den storstilte sprittransporten som gikk på Mjøsa.

Smaksprøve inkludert. ​ Varighet ca 45 minutter.


Billetter til denne historriske kvelden finner du HERComments


bottom of page