top of page

For tolvte året ønsker vi velkommen til Norsk Akevittfestival på Gjøvik!

Av festivalsjef Marianne Aashaug //


Vi har gjennom disse årene virkelig lykkes med å etablere en festival som samler titusener av glade mennesker som er nysgjerrig på norske mat- og drikketradisjoner. Norsk Akevittfestival gir oss gode opplevelser og gjør oss stolte av byen vår. I løpet av tre hektiske dager i oktober vil byen fylles av festivalstemte mennesker som nyter samværet med andre, kulturopplevelser, faglige kvaliteter og alle de gode smakene.

Gjøvik har gjennom sin historie og tradisjoner all rett til å kalle seg akevittens hovedstad. Det er lange tradisjoner i vår region knyttet til akevitt og tilhørende mat. Historien om sprit og akevitt på Gjøvik og Toten, er lang og broket. Den strekker seg fra første nedtegnelse om sprit på 1500-tallet, over 1700-tallet hvor det fantes spritbrennere på nesten hver gård i regionen, til 2023, hvor det er kun ett brenneri som betjener nesten hele Norges spritproduksjon. Hoff SA er Norges eneste leverandør av potetsprit til akevittproduksjon. De har røtter tilbake til 1840-tallet og de første brenneriene på Innlandet, og i 2019 fyller Hoff SA 175 år. Som Hoff sier; «Noen poteter sprer mer glede enn andre».


Årets Akevittfestival har gått gjennom en liten make-over og det er mange nye høydepunkter å glede seg til! En gladnyhet for alle bobil-entusiaster - Aquacamp er tilbake og blir nå på parkeringen i Røverdalen, OG vi lanserer ny festivalakevitt med ny flaske og etikett av Nico Widerberg.


Smaksteltet heter nå Smakshallen og er lagt til Fjellhallen. Her blir det god plass til å boltre seg, snakke med produsenter og kose seg med venner. Dette håper vi skal heve opplevelsen enda ett hakk for å virkelig gjøre seg kjent med akevittens smaker og historie.

På Jernbanetorget settes det opp en Lavvo hvor Grimaas Bryggeri, Trysil Bryggeri og Små Vesen er vertskap. Det blir som vanlig god festivalstemning når Fahlstrøm åpner uteserveringa i Pan Parken med musikk, bålpanner.


Årets festivalprogram er rekordstort med over 50 arrangementer over tre dager. Det ventes nærmere 35.000 besøkende til byen og for å frakte besøkende fra Oslo stiller NSB Gjøvikbanen med eget Akevittog fra Oslos S, som i år har 10-års jubileum.


Vi bor midt i matfatet og det bugner av store, mellomstore og mindre matprodusenter rundt Mjøsa. I Innlandet lages en veldig stor del av maten som leveres til hele Norges befolkning. Også i år vil du kunne besøke matmarkedet vårt i gågata og på CC Gjøvik, der viser vi frem norsk matkultur på sitt beste. Det er over 50 utstillere påmeldt med ett bredt sortiment.

Festivalen er mulig takket være en rekke gode samarbeidspartnere og frivillige som jobber utrettelig. Flere lokale bedrifter er viktige sponsorer og leverandører av varer og tjenester. Uten disse hadde det ikke vært mulig å gjennomføre årets arrangement. Samarbeid med næringslivet og bidrag fra det offentlige er avgjørende for langsiktig utvikling med høye krav til kvalitet. Vi retter en stor takk til næringslivet, det offentlige, alle samarbeidspartnere og bidragsytere – og ikke minst til festivalstyret. Vi håper alle føler stolthet over byen og over arrangementet.


Med Gjøvik som arena skal festivalen sette Innlandet på kartet på en positiv måte. Festivalen skal imøtekomme høye krav til kvalitet og gi alle en god opplevelse. Festivalen skal gjennomføres innenfor rammene gitt av myndighetene og som følger av norsk alkohollovgivning. Vårt mål er ikke å promotere alkohol eller spesielle øl- og akevittmerker, men å formidle den fantastiske mat- og drikkekulturen vi har i Innlandet.


Byen vår Gjøvik står bak Norsk Akevittfestival. For oss har festivalen blitt et stort og viktig arrangement, og et redskap for by- og sentrumsutvikling. Festivalen bidrar til fokus på byen langt utenfor Gjøviks grenser i tillegg til en lang helg med folkeliv og besøk fra fjern og nær. Vi tør å si at vårt arbeid med festivalen er ett av mange bidrag til en positiv utvikling av byen. Vi er stolte av å være en bidragsyter i byutviklingsarbeidet og vil jobbe hardt og ydmykt for videre positiv utvikling.


Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Norsk Akevittfestival, Mætt ta mat og helgens opplevelser, og gleder oss til å vise frem byen fra dens beste side!

Comments


bottom of page