top of page

Faglig påfyll på Akevittfestivalen

Norsk Akevittfestival har også mange aktiviteter for de som ønsker å lære mer om akevittens historie, opprinnelse eller bruksområder. Her er en oversikt for deg som ønsker å utvide kunnskapsbanken litt på årets festival.
Torsdag 10. oktober kan du besøke "Matkonferansen MERSMAK".

Det er et sterkt økende fokus på mat og kultur, landbruksprodukter og småskalaprodusenter både i Norge og internasjonalt. Analyser viser at mat er en viktig faktor for reisevalgene i 2019, og det er en stigende interesse for lokalt forankrede og autentiske matopplevelser. Det handler om å få komme nær det lokale, der hvor maten produseres og få dypdykk i matkulturen. Fagseminaret Mersmak retter seg mot aktører innen matproduksjon (jordbruk), småskala produsenter, næringsmiddelindustri og HORECA. Målsettingen med seminaret er å øke interessen og kompetansen hos deltagerne rundt bruk av lokale råvarer og produkter, samt inspirere og stimulere til økt fokus på matkulturopplevelser og -tilbud i regionen. Kort sagt; flere lokale produkter, spesialiteter og retter på bordet!


Konferansen koster 200,- og billetter finner du HER


Ellers på torsdag kl. 18.00 kan du få med deg et "Akevittforedrag på HEIM"

De slår til på torsdag med akevittforedrag i deres flotte andreetasje fra klokken 18. "Rekti’ si’e ta Mjøsa" med Senior Produktutvikler Ingrid E. Skistad – "smak alt fra Opland".
Fredagens faglige starter opp med omvisningen "Fra potet til sprit" på HOFF kl. 17.00.

Bli med inn på Hoff og se hvordan rektifikasjonen foregår!

Det blir spesielt fokus på spritproduksjon og akevitt - og på historien fra de første brenneriene på 1840-tallet og fram til i dag. I tillegg blir det omvisning i styrerom og rektfikasjonsanlegg, samt smaksprøver. Anlegget går helkontinuerlig så det blir noen begrensninger i tilgang ved rektifikasjonsanlegget, men det vil bli en tur «til topps» med utsikt og informasjon.

Denne omvisningen kan du også få med deg LØRDAG 12. oktober kl. 12.30 og 15.00.

(ALLE OMVISNINGENE PÅ HOFF ER UTSOLGT)


Siden omvisningene på HOFF er utsolgt er det godt det er me rå velge i!


"AKEVITT OG SJOKOLADE" på Gjøvik Sjokoladefabrikk fredag kl. 17.00

Oplandske Akevittvenner og Gjøvik Sjokoladefabrikk inviterer til smaking av unik sjokolade og dertil velvalgte norske akevitter. Vi skal lukte, smake og nyte! Det blir mange smaksprøver av begge slag.Akevitt og sjokolade er et stort univers! Vi skal snakke om de gode kombinasjonene. Dette er et arrangement for de som liker det sterke og søte!

Denne søte gleden repeteres lørdag 12. oktober kl. 17.00!Fredag kl 18.00 på Hematt kan du komme på "Akevittens historietime". Dette arangementet er gratis og en akevittkjenner fra Arcus vil lede dere gjennom en historietime i akevittens tegn.


37eatery på fredag 18.30 er det faglig påfyll under middagen .mens du nyter et bedre måltid får et foredrag om akevittforedrasg. av en representant fra Arcus. Arrangementet heter "Akevittforedrag & à la carte". (FULLT)


SMAUS har faglig innhold også på sine festmiddager både fredag og lørdag med "Festmiddag med akevittmeny og foredrag". Fredagen er det Akevittforedrag v/ Morten Paulsen fra Arcus og lørdag får dere bli bedre kjent med foredragsholder Gunnar H. Lysholm,Tipp-tipp oldebarn av linjeakevittens far Jørgen B. Lysholm, aktiv akevittentusiast og tidligere ordfører i Orkdal og med bakgrunn innen hotell – og restaurantbransjen. Synes du dette høres spennende ut kan du bestille bord HER.


På fredag vil Atle Minothi fra Arcus ha "Akevittsmaking på HEIM" med gjester i andre etasje fra klokken 19, med introduksjon til norsk akevitt!
På lørdag kl. 11.00 på Kaffka blir det "Kaffe, Akevitt & Øl - Solberg & Hansen" ! Akevitt er spennende i mange kombinasjoner og her kan du lære mer om det!


Lørdag 12.30 på Gjøvik Gård blir det "Omvisning og akevittforedrag på Gjøvik Gård /m Ingrid Skistad". Mjøsmuseets omviser Evald Fredholm forteller om fester og historie i Gjøviks mest praktfulle stuer etterfulgt av akevittsmaking med historisk sus i hovedbygningen på Gjøvik gård.

Ingrid Skistad er senior produktutvikler i Arcus og ekspert på både øl og akevitt. Hun har laget akevitter som Lysholm 52, Løiten Tur og Gilde Juleakevitt. Hun har også bakgrunn som ølbrygger fra Nøgne Ø og er ølbokforfatter. Billetter til denne omvisningen får du HERKlokken 15. 00 på Gjøvik Gåd er det omvisning med Halvor Heuch som er landets store akevittekspert og står for smaksprøver og akevittkunnskap. Mjøsmuseets glitrende omviser Evald Fredholm forteller om fester og historie i Gjøviks mest praktfulle stuer. Her er det duket til akevittsmaking med historisk sus i hovedbygningen på Gjøvik gård. Billetter til denne omvisningen få du HER


Kl. 15.00 på Kaffka lørdag fortsetter de med "Ølforedrag holdt av bryggeri".Påmelding til dette foredraget kan du gjøre via mail til lillekafeas@gmail.com.


Kl. 16.00 på espressobaren Krutt på CC Gjøvik blir det "Grunnkurs i akevittsmaking i regi av Arcus"


Lørdag kl 17.00 på historiske Holmen Brænderi blir det "Lokal brennevins- og glasshistorie" Smak på god akevitt mens du opplever det vakre glasset fra Gjøvigs Glasværk og hører historiene om hva de skålte med da glassene var nye. Mjøsmuseets direktør Arne Julsrud Berg forteller blant annet om den storstilte sprittransporten som gikk på Mjøsa.

Arrangementet er i Mjøsmuseets glassutstilling på Holmen Brænderi (Vitensenteret).

Billetter til denne omvisningen får du HERAkevitthistorikeren Gotmar Rustad gjester Fahlstrøms festmiddag på lørdag 12. oktober kl.18.00. Gotmar Rustad på Løiten Brænderi regnes som en av landets største autoriteter på Akevitt- og Brennerihistorie. Han er æresmedlem i Norske Akevitters Venner og han reiser land og strand rundt og underholder om akevitt, både med og uten smaksprøver.

Bord kan du bestille HER
"Festmiddag med Ingrid E. Skistad" kan du delta på ved Quality Hotel Strand på lørdag 18.00

Ingrid E. Skistad er senior produktutvikler i Arcus og ekspert på både øl og akevitt. Hun har laget akevitter som Lysholm 52, Løiten Tur og Gilde Juleakevitt. Hun har også bakgrunn som ølbrygger fra Nøgne Ø og er ølbokforfatter. Hun vil lede gjestene gjennom middagen på Strand og vil du ha plass her kan du booke det på telefon 611 32 000 eller mail til q.strand@choice.no.


"Festmiddag m Halvor Heuch på Mølla Norsk Akevittfestival" byr også på faglig innhold med Destillatør Halvor Heuch som vil dele av sine kunnskaper om livets vann mens vi nyter en 4 retters akevittmeny kreert av Julie Sigstad fra Sigstad Gård på Biri. Denne middagen er desverre utsolgt.


Comments


bottom of page