Om oss


Historie, Formål og Visjon
KONTAKT OSS // Facebook //post@akevittfestivalen.no

____________________________________________________

 

TRENGER DU HJELP? VI ER HER FOR DEG!

 

Line Kildal

Festivalsjef

E-POST

90 76 11 96

Kjersti Beck Bjørnback

Ass.sjef/Markedsføring

E-POST

41 56 82 67

Camilla Dalby

Webmaster // Potet

E-POST

90 75 59 26

Unni Heimdal

Kultursjef

E-POST

97 79 37 44

Gunn Mari Rusten

Mersmak/Mætt ta mat

E-POST

47 89 89 22

Steffen Csirmaz

Merchandise

E-POST

90 01 46 77

Anne Slaaen Rogne

Handelsansvarlig, Gjøvik Sentrum

E-POST

41 67 34 27

Gry Merete F. Svenskerud

Handelsansvarlig, CC Gjøvik

E-POST

97 98 39 92

Monica Lybeck

Utstilleransvarlig, smakstelt

E-POST

47 45 69 92

Kjersti Linnerud

Arenaansvarlig, Jernbanetorget

E-POST

91 81 86 95

Martine Kraft

Arenaansvarlig, Jernbanetorget

E-POST

90 97 97 49

Nils J?rgen Nygaard Kraft

Arenaansvarlig, Jernbanetorget

E-POST

95 17 42 71

Heidi Gran

Akevittog og turistinformasjon

E-POST

47 83 49 45

Dag Arnesen

Daglig leder,
Byen vår Gjøvik

E-POST

97 14 61 16


Akevittens historie og posisjon i Innlandet

Man vet ikke hvor lenge det har blitt laget akevitt i Norge, men første gangen den ble nevnt var i 1531. Den 13. april dette året sendte Eske Bille, en dansk slottsherre på Bergenshus, en pakke til Olav Engelbrektsson, den siste erkebiskopen i Norge. Akevitten som Engelbrektsson fikk var ikke den samme som vi drikker i dag - den var basert på korn og ikke potetsprit slik som nå.  Akevitt har etter dette utviklet seg i over 400 år til å bli den drikken som nordmenn setter pris på til norsk tradisjonsmat.

 

Avholdsmannen Christopher Hammer fra Hadeland, skrev sent på 1700-tallet flere bøker der han beskrev for den norske bonde hvordan denne skal sikre selvberging av potet og også besørge egen produksjon av brennevin, til fordel for importerte drikkevarer. Han er derav benevnt "akevittens far".

 

Hoff Potetindustrier på Gjøvik er eneste produsent av rektifisert potetsprit i Norge. Det ble investert i nytt, kombinert brenneri og rektifikasjonsanlegg i 2006. Dette benytter dels potetråvarer fra fabrikken på Gjøvik, dels råsprit fra henholdsvis Strand i Moelv og Sundnes på Inderøya. Ferdig potetsprit leveres til de norske brennevinsprodusentene, med Arcus som den største. Ved anlegget produseres det vel 2 millioner liter 96 % sprit årlig. HOFF har vært engasjert i potetforedling siden midten av 1800-tallet, og anses av mange i Gjøvik som akevittens barnested.

 

Formål: Norsk akevittfestival

Formålet er å etablere og utvikle en årlig nasjonal akevittfestival i Innlandet som kan markedsføre regionen med utgangspunkt i et produkt som vi allerede har et historisk eierskap til. Vi vil skape en festival som setter regionen på kartet nasjonalt.

 

Festivalen skal bidra til å bygge innbyggernes identitet og være et redskap for by- og sentrumsutvikling. I festivalen skal det etableres en arena for presentasjon råvareprodusenter (småskalaprodusenter) som er egen region så vel som Innlandet forøvrig, relevante forbrukerrettede produkter fra nasjonale gårdsprodusenter og småskalaprodusenter, samt mat og drikke kultur.

 

Visjon

Norsk Akevittfestival skal bli den foretrukne mat- og drikkefestivalen nasjonalt der akevitt inngår som viktig element fordi den er offensiv, nyskapende og lnsker alle velkommen!